14 april 2010

Tégen de gelijksheidgod. Steun SGP!



Alleen al alle berichtgeving, columns en blogs volgen is de afgelopen dagen een avondvullende bezigheid. Hartverwarmend is om te zien hoeveel steunbetuigingen er zijn voor de oudste politieke partij van Nederland. Steunbetuigingen die vergezeld gaan van een sterke protestgeluiden tegen de uitspraak van de gelijkheidsgod genaamd Hoge Raad.

Om des tijds wille en omdat er al zoveel goeds is geschreven afgelopen dagen door vooral niet-SGP-ers ga ik verder niet inhoudelijk in op de uitspraak en de eventueel verstrekkende gevolgen hiervan voor samenleving, maatschappij en de christelijke minderheid.

Het is geen geheim dat ik geen problemen zou hebben met een vrouw in een politieke functie binnen de SGP. Afgezien van het feit of er überhaupt SGP-vrouwen die dit ambiëren te vinden zijn. De christelijk conservatieve SGP-vrouw Maaike Langeraar-Verhoeks bewees vorige week in het programma Pauw en Witteman dat SGP vrouwen dermate intellectueel niveau kunnen bezitten dat ze zo politica voor de Staatkundig Gereformeerden zouden kunnen worden. Maaike, een TOP SGP-vrouw! Echter het zijn nog altijd diezelfde SGP vrouwen die ZELF wel kunnen uitmaken of ze dit willen of niet. Daar zijn de Clara's echt niet voor nodig.

De vrouwendiscussie binnen de SGP duurt misschien al veel te lang en is zeker niet positief geweest voor het imago van de partij.
Echter om op dit moment deze discussie intern weer op te pakken is onmogelijk, niet raadzaam en zal niet bevorderend zijn voor de saamhorigheid binnen de partij. En juist die saamhorigheid krijgt nu wel gestalte. Juist op dit moment is het van groot belang dat SGP-ers, hoe ze ook persoonlijk over het vrouwenstandpunt denken, samen met conservatieven en seculieren die dit ook niet accepteren, een front vormen tegen de gelijkheidsgoden van D66 en aanverwante liberale jihadstrijders.

Elk initiatief om dit een halt toe te roepen moeten we dan ook van harte steunen. Een waardige "potestactie" is op zijn plaats en moet onvoorwaardelijk door ons allen gesteund worden.
Lijdzaam afwachten wat er volgend jaar op de agenda komt te staan van deze gelijkheidsgoden mag en kan onze houding toch niet zijn.

Enkele namen van niet-SGP-ers die ons hierin steunen mogen wel expliciet vermeld worden.

Amanda Kluveld (historicus en Volkskrantcolumniste) schreef een prachtige SGP-column

Bart Jan Spruyt schreef er een column over voor Binnenlands Bestuur en schrijft deze week zook zijn Elsevier-column over de SGP.

Jos Strengholt (Anglicaan, publicist en leeft en werkt in Cairo) overweegt zelfs SGP te gaan stemmen

en last but not least:

Arendo Joustra (hoofdredacteur Elsevier)
Omdat alleen elsevier abonnees deze column kunnen lezen plaats ik zijn commentaar hieronder. (bron: elsevier.nl)

Gun SGP toch de vrijheid om eigen weg te volgen

Leven en laten leven is een goed liberaal principe. Helaas zijn er scherpslijpers die vinden dat heel Nederland gelijkgeschakeld moet worden

Door Arendo Joustra

Je hoeft het niet eens te zijn met de SGP om de partij toch haar vrijheid te gunnen
Zo zijn vijf organisaties van vrouwen- en mensenrechten al jaren bezig met het treiteren van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP). Ze vinden dat deze oudste politieke partij van Nederland ook vrouwen op de kieslijst moet zetten. Want anders is sprake van ‘discriminatie’.

Democratie
De Hoge Raad, het hoogste rechtscollege, heeft zich vrijdag achter dit fundamentalistische vrouwenstandpunt geschaard. Maar wie is hiermee geholpen? Als er in de SGP al vrouwen zijn die een politieke functie ambiëren, kunnen zij een eigen partij oprichten. Een vrouwvriendelijke SGP als het ware. Het zou pas discriminatie zijn als dat niet zou kunnen.

In een democratie moeten politieke groeperingen de mogelijkheid hebben te ageren tegen de grondvesten van de samenleving. Daarbij is het logisch dat zo’n partij haar eigen standpunt in praktijk brengt en naleeft. Dat heet ‘vrijheid van vereniging’. Voor de SGP geldt nog dat een beroep kan worden gedaan op de ‘vrijheid van godsdienst’. Het is onbegrijpelijk dat de Hoge Raad, anders dan de Raad van State, hiervoor geen oog heeft. Een beetje mallotig verschuilt het rechtscollege zich achter het Vrouwenverdrag van de Verenigde Naties, alsof dat voor dit soort kwesties is opgesteld.

COC
Het grootste verwijt geldt voor de aanstichters van dit onheil. Waarmee gaan die vijf treiterorganisaties zich nog meer bemoeien? Straks gaan ze de homobelangenorganisatie COC nog opdragen een hetero als voorzitter te aanvaarden. En moet een man de kans krijgen de Nederlandse Vrouwenraad te gaan leiden. Wat een onzin. Laat de SGP toch met rust. Je hoeft het niet eens te zijn met het standpunt van de SGP om toch die partij de vrijheid te gunnen naar eigen goeddunken haar organisatie te runnen. Groot zal de partij met dit abjecte principe niet worden, maar dat is haar eigen keuze.

De fundamentalistische ijver van de vijf treiteraars is een betere zaak waardig. Genoeg verre buitenlanden waar vrouwen daadwerkelijk worden gediscrimineerd.

Geen opmerkingen:

Volgers