7 juni 2010

PvdA solt met militairen, VVD en SGP solide

Van de conservatieve vriend en defensiespecialist Mat Herben ontvingen we onderstaand artikel. Het plaatsen waard!

Minimaal 25.000 arbeidsplaatsen op de tocht



“Realiseert u zich wel dat een bezuiniging van 1,5 miljard euro vijftienduizend arbeidsplaatsen kost en dat de krijgsmacht vier jaar lang aan niets anders toekomt dan reorganiseren?” Jean Debie, voorzitter van de militaire vakbond VBM/NOV, werd zo mogelijk nog kwader door het laconieke antwoord van PvdA-senator Van Driel: “Ik heb wel meer grote reorganisaties meegemaakt”.

Het incident speelde zich af op 3 juni in perscentrum Nieuwspoort tijdens het verkiezingsdebat tussen de defensiespecialisten. Met uitzondering van VVD-woordvoerder Hans van Baalen blonken de aanwezigen uit in onkunde. Onthullend was dat zelfs het CDA wil gaan bezuinigen op de krijgsmacht, daarvoor is liefst 500 miljoen euro ingeboekt, net als de PVV. D66 wil alleen een politieleger (“stabilisatiemacht”) en denkt zelfs 800 miljoen te kunnen bezuinigen. De PvdA en de SP spannen de kroon met respectievelijk 1,5 en 2 miljard.
Wat dat concreet betekent, blijkt uit de ambtelijke Heroverwegingen die Financiën publiceerde. De Asser luchtmobiele brigade verliest een van haar drie bataljons, de vliegbasis Leeuwarden gaat dicht, de Mijnendienst wordt gehalveerd, enz. Vijftienduizend arbeidsplaatsen, een kwart van het defensiepersoneel, betekent grofweg 2500 militairen van zowel luchtmacht en marine, 5000 landmachters en 5000 burgers. Deze mensen werken vooral in Den Helder, Leeuwarden, Assen, Havelte en Oirschot. Vandaar dat de partij van Job Cohen er laconiek over kan doen. Het gaat immers niet om Amsterdammers en Randstedelingen, die vaker PvdA stemmen. Voor de provincies is het verlies van duizenden arbeidsplaatsen ernstig, zeker in de Kop van Noord-Holland, Friesland en Drenthe. Er verdwijnen bovendien honderden indirecte banen van toeleveranciers en horeca. De gezinnen van duizenden militairen die worden overgeplaatst, laten een leegte achter in de dorpen, op scholen en in het vrijwilligerswerk.

Drama in Drenthe
De situatie wordt in Drenthe echt dramatisch als de PvdA, SP, PVV en Groenlinks hun zin krijgen om het JSF-project te stoppen. Er werken 750 mensen bij de Stork(Fokker)-vestiging in Hoogeveen. Als Nederland uit het project stapt, is dat het definitieve einde voor de Nederlandse luchtvaartindustrie, die sinds de ondergang van Fokker moeizaam is opgebouwd. Van de 15.000 luchtvaartbanen zal binnen vijf jaar naar schatting tweederde verdwijnen. Ook voor universiteiten en onderzoeksinstituten is de dreigende verdwijning van de innovatieve luchtvaartcluster een zware slag in het streven de kenniseconomie te versterken.
Defensie en bedrijfsleven bij elkaar opgeteld worden de linkse partijen dus direct verantwoordelijk voor het verdwijnen van 25.000 hoogwaardige arbeidsplaatsen en wellicht eenzelfde aantal indirecte banen. De economie loopt verder twintig miljard mis aan omzet uit Amerikaanse JSF-orders. De regering Obama heeft de JSF tot topprioriteit uitgeroepen en begint volgend jaar al met het plaatsen van grote orders. In de komende kabinetsperiode hoeft door Nederland slechts één testtoestel te worden aangeschaft, de aflevering van 83 vliegtuigen is voorzien tussen 2015 en 2023. Ook de betalingen zijn uiteraard over twaalf jaar uitgesmeerd, in de komende vier jaren slechts 25 miljoen per jaar. Het is dus ronduit kiezersbedrog te beweren dat we zes miljard op de JSF kunnen besparen.

Niettemin denken PvdA en SP stemmen bij militairen te kunnen behouden door te pleiten voor een goed veteranenbeleid. Dat doet echter iedere politieke partij. De PvdA zou zich moeten realiseren dat de problemen na uitzending vooral ontstaan, omdat militairen zich door politiek en samenleving in de steek gelaten voelen.
Gelukkig zijn er ook partijen die de krijgsmacht een warm hart toedragen. De VVD doet er 120 miljoen bij, in het christelijke kamp is de solide SGP (200 miljoen erbij) een betere keuze dan het zwalkende CDA of de linksige ChristenUnie. Rita Verdonk (geen bezuiniging) is een alternatief voor PVV-stemmers. Meer dan 200.000 militairen, defensie-ambtenaren en veteranen, alsmede hun achterban, kunnen het verschil maken bij de komende verkiezingen.

Mat Herben
Defensiespecialist

Geen opmerkingen:

Volgers