14 januari 2009

Calvinist ?

Heeft u de calvijntest al gedaan? Op www.trouw.nl/achtergrond/Specials/calvijn kunt u uw Calvijn-Factor testen.

De vragen vielen me eerlijk gezegd wat tegen. Wat betreft religie kwam men niet veel dieper dan een vraag over de zondagsrust en of u het belangrijk vindt om "te weten " wat er in de Bijbel staat. De antwoorden waren EENS of ONEENS. Geen vragen over de betrouwbarheid van kaft tot kaft van de Bijbel en geen vragen over dogmatische zaken, waar Calvijn toch vaak heel helder en duidelijk over was. Het blijft zo oppervlakkig dat een moslim die de test invult nog als een ware calvinist uit de test te voorschijn kan komen.

Voor de liefhebber hieronder mijn resultaten van de oppervlakkige test met even "oppervlakkig" commentaar op de uitslag.

Test je C-Factor 69%


Je hebt calvinistische trekken. Je leven staat in een calvinistisch licht, maar de harde kantjes zijn er wel wat afgesleten. Hard werken is prima, maar tegenover anderen hoeven we ons niet per se zwart-wit op te stellen. Matigheid voert de boventoon, maar daarbinnen past ook heel goed een uitspatting nu en dan.

CF: Vraag me af hoe je moet zijn als die harde kantjes er nog aan zitten. Net zo zwart wit als ik vroeger was? Niet genieten van een lekkere maaltijd? Kortom ik kom weer terug bij die algemene vragen die weinig inhoud hebben

ID Categorie Score Commentaar
38 Soberheid 17% Voor een leven als calvinist ben je niet in de wieg gelegd. Katholicisme past je beter - een tikje hedonistisch, los en emotioneel.

CF: Dit zal ook ongetwijfeld met m'n karakter te maken hebben.

37 Relaties 67% Je bent betrouwbaar in relaties, maar het mag best eens wat uitbundiger. En wees niet bang voor emoties!

CF: OK, weten we dat ook weer. Echter bij de toelichting vergelijkt men emoties met tranen. Emoties kunnen echter ook andere uitspattingen zijn. Men had verschil tussen emoties en sentimentaliteit moeten noemen. Tranen zijn ook emoties maar zijn dit niet per definitie.

36 Rechtlijnigheid 60% Je hebt iets rechtlijnigs, zoals wel meer calvinisten hebben. Voordeel is dat men op je aankan, nadeel dat genieten niet je sterkste kant is. Laat eens wat van je afglijden. Onnuttige zaken maken het leven aangenamer!

CF: Het lijkt wel een psychologische test warvan 95 % klopt en waarin je jezelf herkent maar net die laatste paar procenten niet. Genieten niet mijn sterkste kant? Ik geniet dagelijks: van mijn vrouw en kinderen , van mijn werk, van een goed boek, van een pilsje, van een cognacje. Me met onnuttige zaken bezig houden? Soms vind ik bloggen al onzinnig genoeg......................

33 Geloof 100% Zwaarmoedig hoef je zeker niet te zijn, maar het geloofsgoed van Calvijn zit tot in je genen.

CF: gelukkig om te horen. al zeg ik hetzelf, ben er trots op!

34 Arbeid 100% Jij hebt het calvinistische arbeidsethos . Je werkt nooit hard genoeg ; het is voor jou een dure plicht. Je bent gewild op de arbeidsmarkt, maar het evenwicht tussen werk en privé kan zoekraken.

CF: weet ik beste man, ik zal er rekening mee houden............Vonden we overigens maar meer Calvinisme in onze lands vergaderzalen. Zojuist even gekeken naar het Gazadebat. Calvinistische rechtlijnigheid! Calvinistische Eerlijkheid!! en Calvinistische anti-hypocratie !

Gelukkig is er nog een tegengeluid te horen tegen het anti-semitisme van SP, Groen Links , PVDA en consorten. Maar je krijgt wel kromme tenen als je o.a. die Van Bommel hoort spreken over wapentransporten voor Israel over Europees en Nederlands grondgebied. Ad Hoc wil hij hier een verbod voor eisen middels een motie. Tja over de wapentransporten vanuit Iran ( en ook Egypte) naar Gaza hoor je hem natuurlijk niet.
Gelukkig dat mensen als Hans van Balen (VVD) en Kees van der Staaij (SGP) een goed beargumenteerd pro-Israel standpunt innemen tussen alle geblaat van de Bommels, Van Dammen en Pechtolds....
PS in de snelheid van het typen zijn er nogal enkele typefouten gemaakt. voor publicatie zal ik voortaan het bericht nalezen waardoor en zo minder typefouten onstaan.

1 opmerking:

Anoniem zei

Leuke blog hoor. Je hoeft geen intellectueel te zijn om goed te kunnen bloggen. Soms zijn weblogs zo pretentieus dat ze onleesbaar zijn.

Volgers