25 januari 2010

Boeiende Hartong en fijn onderling contact

Afgelopen vrijdagavond was de sfeervolle Franse Zaal van Stadscafé De Zalm te Gouda weer goed gevuld. Ruim 100 conservatieve vrienden en vriendinnen waren aanwezig op de Nieuwjaarsborrel.
Onderling contact en ontmoeting stonden deze avond centraal. Van deze gelegenheid werd dan ook volop gebruik gemaakt. Het was ook goed om naast de vele bekende gezichten nieuwe bezoekers te ontmoeten. Zoals bijvoorbeeld 2 mannen uit de Bolkesteinhoek van de VVD. Mannen die in het verleden de avonden van de Burkestichting bezochten en op het CC werden herinnerd aan deze mooie avonden. Ook waren er deze keer veel jonge CDA-ers aanwezig.
Een heer 'van stand' die ik sprak vond het verrassend "zoveel jongeren" op deze avond te zien. Meneer kreeg spontaan weer wat hoop voor de toekomst vertrouwde hij me toe.

Naast ontmoeting en gesprek hadden we deze avond een speciale gastspreker in ons midden. Lucas Hartong. Deze theoloog en conservatief is tevens fractiemedewerker van de PVV in het Europees Parlement en hoopt in de loop van dit jaar als vijfde fractielid te worden beëdigd.

Na een korte opfriscursus "Conservatisme" nam Lucas ons bij de hand en wees de aanwezigen(diverse malen Alex de Tocqueville citerend) op het wangedrocht dat Europa heet.

Na zijn overtuigde lezing kreeg Lucas nog een aantal stevige vragen te beantwoorden. Verrassend om dan ook te horen dat twee vragenstellers zelf enkele jaren in 'het Brusselse' werkzaam zijn geweest. Op de kritische vraag of het homohuwlijk in alle landen ingevoerd moest worden antwoordde Hartong dat dit een zaak van alle lidstaten zelf is, en dat de PVV in Europa hierin de souvereiniteit van elk land voorstaat. Op de vraag van een aanwezige CDA-er of de PVV een conservatieve of christelijke parij is zei Hartong dat de PVV een liberale partij is waarbinnen echter wel christenen en conservatieven actief zijn.
Het voorbeeld daarvan was in ons midden, echter ik vrees dat Hartong vaak als een eenzame christelijk conservatieve mus op het dak van de PVV zit.

Veel aanwezigen waren lichtelijk verbaasd over de inbreng van Hartong. Blijkt maar weer dat de karikatuur in de media van de PVV niet altijd waar blijkt te zijn. Echter is Grote Geert daar zelf ook niet debet aan? Wie spreekt Lucas aan en wie spreekt Geert aan? Met die vraag reed ik omstreeks 00.30 uur vanuit de Zalm naar huis.

Het was weer een mooie avond met fijne contacten.

(overigens excuses voor mijn smeekbedes om € voor het Conservatief Café. Het is niet voor niets geweest. Dank voor alle giften en donaties)

Enkele citaten van Hartong wil ik niet onopgemerkt laten en zonder verdere toelichting hieronder plaatsen.


(..)
De twee termen (Europa en conservatisme) in één zin tegelijkertijd noemen is zo ongeveer een contradictio in terminis. Wie zich namelijk enigszins heeft verdiept in de Toren van Babel genaamd Europa, waarin ik mij momenteel beweeg, weet dat er zeer weinig tot geen plaats is voor het conservatisme zoals u en ik dat kennen.
(..)

Alex de Tocqueville, één van de illustere conservatieve voorbeelden, zag het lang geleden al aankomen: “Na zo om de beurt elk individu in zijn machtige handen te hebben genomen en het naar zijn wens te hebben uitgekneed, strekt de soeverein (lees: overheid) zijn handen uit naar de samenleving in haar geheel. De staat bedekt de oppervlakte van de samenleving met een netwerk van futiele, gecompliceerde, minutieuze en uniforme regels, waar doorheen de origineelste geesten en de krachtigste zielen zich geen weg weten te banen om de massa te overtreffen. De staat breekt de wil niet, maar verzacht, buigt en leidt hem; hij dwingt zelden te handelen, maar verzet zich zonder onderbreking tegen wat men onderneemt. Hij vernietigt niet, maar hindert het ontstaan. Hij tiranniseert niet, maar hindert, toomt in, verzwakt, smoort, versuft en reduceert ten slotte elke natie tot niet meer dan een kudde timide en bedrijvige dieren, waarvan de overheid de herder is.”

Mooier zou ik de Europese Unie niet kunnen omschrijven en ik herken er direct de urenlang durende commissievergaderingen en plenaire sessies te Brussel en Straatsburg in. De vele, vele Europarlementariërs die al jaren zitten te slapen en slechts hun salaris met emolumenten opstrijken hoort u niet. Voor alerte en slagvaardige politiek moet je uiteraard wel wakker zijn en bij de politieke les blijven. Reden waarom de PVV nu in ´Europa´ zit en direct heeft gepleit voor het inleveren van het grootste deel van de extra vergoedingen. Heeft u er de andere Nederlandse Europarlementariërs de laatste jaren niet over gehoord? Héé, wat typisch! Ja, de nachtwakersstaat. Een grote wens van de PVV. Zo min mogelijk overheidsinmenging graag. "Don´t touch the Dutch!"

(..)

De conservatief bestrijdt het Kwaad en bevordert het Goede voor de samenleving. En er is nogal wat kwaad in de wereld! Het geweten, law and order, wetgeving, politie en justitie dienen hun uiterste best te doen om al dat kwaad te bestrijden en de burger de kans te geven te leven en werken in veiligheid en vrijheid. Daarom is het zo funest dat de rechterlijke macht in ons land vooral door D66 ingekleurd wordt! Goede wetgeving met slechte rechters die veel te lage straffen opleggen leidt nog tot niks. Wie inperking van het kwaad alleen maar ziet als verergering van dat kwaad zoals D66-voorman Pechtold heeft er duidelijk helemaal niets van begrepen. Daarom zijn er voortdurend goede conservatieven nodig in regering, parlement en rechterlijke macht. Geen socialisme, nihilisme of Pechtold-isme als basis, maar conservatisme a la Edmund Burke, Russell Kirk of Henry Newman. De politiek kan het kwaad niet alleen bestrijden en beteugelen. Daarvoor is de onmisbare steun van het Maatschappelijk Middenveld nodig en niet te vergeten: goede opvoeding door gezin en school, waar bij uitstek karaktervorming plaatsvindt.

(..)

Afsluitend. Het conservatisme is er om ´te beschermen en in ongeschonden toestand te bewaren´. De dagelijkse realiteit gebiedt te zeggen dat dit een zeer nobel streven is dat helaas lang niet altijd gerealiseerd kan worden door de immense weerstand en tegenstand die wij als PVV ervaren in Europa. Wel hopen wij met al onze krachten Nederland te beschermen voor nog veel erger. En misschien kunnen we, door dat te doen met onze beperkte middelen, ook Europa beschermen voor erger.
Het conservatisme mag dan niet zo sterk lijken, het mag haar stem nooit laten verstommen. Marcello Pera, oud-president van de Italiaanse Senaat, schreef het zo duidelijk op: “De rol die het conservatisme speelt is, helaas, niet zo sterk. Relativisme heeft onze christelijke verdediging verzwakt en ons voorbereid op of geneigd gemaakt tot overgave. Het heeft ons ervan overtuigd dat niets meer waard is om voor te strijden of een kans te wagen. (…) Er waait een ongure wind door Europa. Men schijnt te denken dat alles wat wij hoeven te doen is wachten of de andere kant opkijken, tot alles overwaait. Dan zullen de problemen vanzelf verdwijnen en zelfs mensen die ons bedreigen, zodat alles uiteindelijk weer goed komt. Dezelfde wind blies door München in 1938. Hoewel deze wind lijkt op een zucht van verlichting, is het in werkelijkheid een tekort aan adem. Het zou wel eens de doodsadem kunnen worden van een continent dat niet langer begrijpt welke principes waard zijn om in te geloven en vervolgens alles door elkaar mengt tot een rhetorische potpourri. “ 4)

Hippocrates heeft ooit eens gezegd: “Ars longa, vita brevis” en dat is bij uitstek van toepassing op het werk in Europa. Waarvoor ik het uiteindelijk allemaal doe? Voor Nederland, het land waarin ik geboren ben en dat ik liefheb. En voor Europa, het werelddeel dat zo aangevallen wordt en beschermd dient te worden. Door u en door mij.

Geen opmerkingen:

Volgers