16 januari 2010

Ingeblikt conservatisme

Terwijl er gisteravond in Gouda een lezing werd gegeven met als titel "Is de positie van de SGP nog houdbaar" was er in Barneveld de aftrap van de landelijke regiotour van de SGP- Jongeren.

Omdat de komende twee vrijdagen druk zijn voor conservatieve activiteiten bleef ik deze vrijdagavond thuis op de bank met een glas wijn en het boek van James C. Kennedy getiteld: Bezielende verbanden.
Toch had ik graag op de Goudse avond vernomen welk antwoord op het vraagstellende thema zou worden gegeven.
En in Barneveld had ik graag geluisterd naar de auteurs van Kernideeën en de reactie van Ir. B.J. van der Vlies op dit stukje prachtwerk van de SGP-jongeren.
In het RD van vandaag kunnen we lezen dat Van der Vlies de christelijk conservatieve koers van de SGP jongeren niet zit zitten. Het beginselmanifest „schuurt aan tegen het conservatieve gedachtegoed”, constateerde hij. Met trots mogen de auteurs dit bevestigen.

Van der Vlies raadde de jeugd aan "te blijven zoeken naar het heimwee dat de situatie in Nederland niet is zoals zij zou moeten zijn.”

Deze tip had hij niet hoeven te geven. Dit hebben ze namelijk juist uitvoerig gedaan met het schrijven van Kernideeën. Dat heimwee-gevoel is juist zo conservatief als het maar zijn kan.

Waarom heeft het overigens bijna 9 maanden geduurd voordat de fractie met een reactie op dit mooie stukje werk is gekomen? hebben ze zo lang na moeten denken over de inhoud of zou het al die tijd ongelezen op de boekenplank hebben gestaan van de kamerleden en fractiemedewerkers? Dat zou ik wel eens willen weten.

De afkeuring van van der Vlies voor het Christelijk Conservatisme omschrijft het RD als volgt:
Van der Vlies: Er wordt een combinatie gezocht tussen ons onvervreemdbare christelijke gedachtegoed en het conservatisme.”
Van der Vlies vroeg zich af of die combinatie „wel de meest gelukkige is.” „Hoe langer ik erover nadenk, hoe liever het mij is om te blijven spreken van christelijk, zonder toevoegsel. Ik leg dat maar even bij jullie terug.”


De argumenten voor deze stellingname ontbreken helaas. Navraag bij bezoekers van de avond bevestigen tevens het ontbreken van argumentatie bij Van der Vlies op dit thema gisteravond. (Overigens had de avond volgens de bezoekers hele mooie andere thema's en geeft het RD verslag maar 5 minuten van de avond weer.... eeehh... meneer Kees de Groot: selectief geweest?)

De combinatie van Christen (SGP-er) en Conservatief zijn worden door SGP-voorlichter Menno de Bruyne in een interview vorig jaar mooi omschreven.

bron: RD 29-05-2009:
Bent u niet meer een conservatief dan een SGP’er?

Volgens mij sluiten die zaken elkaar meer in dan uit. Groen van Prinsterer zegt het in zijn ”Handboek der geschiedenis van het vaderland” heel mooi. De eerste zin ervan heb ik ooit uit mijn hoofd geleerd: „De geschiedenis is nuttig omdat zij in de ervaring der voorgeslachten treffend onderricht geeft en vooral omdat ze, bij het licht van het Evangelie, Gods almacht, wijsheid, rechtvaardigheid en genade in de lotgevallen van een zondig mensdom openbaart.”


Terug naar Barneveld.

Van der Vlies: Conservatisme in den brede opgevat is toch iets heel anders dan wat ds. Doornenbal voorstond.”.
Als deze zin juist in het RD is geciteerd kan ik Van der Vlies zelfs geheel onderschrijven. De SGP-jongeren willen namelijk een Christelijk conservatieve koers varen. En daarmee slaan ze mijns inziens op hetzelfde aambeeld als de SGP-fractie. Als Christelijk conservatieven in Nederland wensen wij niet dat de SGP een partij moet worden waar een cultuur-conservatief als Cliteur zich bij zou moeten kunnen vervoegen. Het Christelijk Conservatisme heeft wel zijn grenzen. Juist omdat het woord "Christelijk" een inhoudelijke toevoeging is.

Waar het bij de SGP om draait is of men de vensters wijder open wil zetten voor mensen die de traditie, geloof en cultuur van het Christendom als één van de belangrijkste peilers onder onze democratie erkennen.

De SGP-top (en de gehele achterban) moet eens nadenken over de stelling van Rutger Schimmel in zijn reactie op de Dagelijkse Standaard
citaat:
(..)Probleem voor de gereformeerden is dat het conservatisme niet alleen orthodox christendom, maar ook klassiek denken omvat.En dat is hen vreemd. Wat de boer niet kent, vreet hij niet. (..)

Daarbij moet opgemerkt worden dat Van der Vlies de klassiek denkers en hedendaagse conservatieven best wel heeft gelezen en niet bang is om deze te citeren. Bij de achterban is echter veel onkunde en worden boeken en literatuur van klassiek denkers en opiniemakers buiten de eigen kring niet of nauwelijks gelezen.

Steeds meer krijg ik de indruk dat de SGP-top de term "Conservatisme" (zelfs met het adjectief "Christelijk") in het geheel niet pruimt. Het Conservatisme moet vooral ingeblikt blijven. En alle nieuwe en oude blikopeners van 2010 moeten terug in de bestekla en vooral niet bewegen.


Om het niet teveel te laten opvallen schrijft men onder dezelfde noemer ook de andere adjectieven rond het woord christelijk af.

Volgens Van der Vlies gisteravond, zijn deze "toevoegsels" geen lange levensduur beschoren. Echter Christelijk Gereformeerd draait al heel wat jaren mee binnen protestants christelijk Nederland en ook Christelijk Democratisch is al een oude term. De Christenunie proclameert al vele jaren (mét succes) de term Christelijk Sociaal.

Juist daarom zie ik geen probleem in een Christelijk Conservatieve koers van de SGP.

Ook SGP beleidsmedewerker mr. D. van Dijk uitte zich eerder over deze terminologie uit: De SGP moet dan ook een voluit christelijke partij blijven. Niet christelijk-rechts, niet christelijk-conservatief, niet christelijk-sociaal of christelijk-groen, maar christelijk ”zonder meer”.
Overigens mogen ze van Van Dijk toch wel Christelijk Groen zijn? (woordspeling van SGPJ-voorzitter JR)

Kunnen de mannenbroeders der Staatkundig Gereofmeerde Partij anders de term Christelijk Historisch niet gaan gebruiken?
Of zijn daar ook principiële toevoegselbezwaren tegen?

En laat dan de jongeren en vooruitstrevende ouderen de Christelijk Conservatieve koers voortzetten als men toch geen inhoudelijke argumenten kan benoemen.

Tevens wil ik Van der Vlies en Van Dijk van harte uitnodigen voor het Conservatief Café van aanstaande vrijdagavond in Gouda.
Dan praten we er onder het genot van een goed glas wijn nog eens verder over.
Want uw jeugd is niet zo onbezonnen als u wellicht denkt.

1 opmerking:

Diederik zei

'Christelijk-Groen' vind ik een voltreffer.
Voor het overige:
‘Too bad that all the people who know how to run the country are busy driving taxicabs and cutting hair.’ (George Burns)
Diederik van Dijk

Volgers