17 februari 2009

Grote Geertshow 16-02 (real & true story)

Nieuwsgierigheid naar een sprankje conservatisme (uit de leerschool van Spruyt?) of bevestigd krijgen van wat ik al dacht ( dat te missen in de PVV). Eén van deze twee zaken bracht mij in januari tot aanmelding van de partijbijeenkomst van de PVV in Waddinxveen. Veel reistijd zou het me niet kosten ( 6 kilometer) en mijn nieuwsgierigheid won het van mijn angst ( dat ik volgens sommigen toch wel moest hebben)voor aanslagen of andere gekkigheid. Afijn, na mij door het cordon Politie/ME en DKDB-ers te hebben geworsteld en mijn natte colbert langzaam begon op te drogen nam ik mijn plaatsje op de achterste rij in.
Veilig kon ik me wel voelen (dat had ik m'n vrouw moeten verzekeren.....) met 60 man ME buiten en zo'n 15 beveiligers binnen; dus ging ik me maar eens concentreren op mijn collegabezoekers. Wie zijn deze mensen en wat brengt ze hier? Ik ga mij op gevaarlijk pad begeven door onbekende mensen in een hokje te zetten en een stempel op hun voorhoofd te plakken maar vergun het me om even de sfeer neer te zetten. Enkele rijen voor mij zag ik enkele onvervalste Rotterdamse Fortuynisten zitten. Feijenoordsweater, oorbel en weinig haar, vrouw met wild geverfd haar en piercings hier en daar. Geen drukte of relschoppers, maar serieuze politiek geinteresseerde Wildersaanhangers uit een volkswijkje, die vinden dat Geert pas echt in Den Haag durft te zeggen wat zij vinden ..en ook vaak zeggen.

Fantastisch natuurlijk dat Fleur Agema intussen de rijen hups doorwandeld, alle bezoekers vriendelijk de hand schud en breed lachend zich voorsteld voorzover de bezoeker haar nog niet kent. Een man achter mij lispelt "respect voor uw werk Fleur". Ze maken het zo wel persoonlijk, die PVV-ers. De eerste bijeenkomst van CDA, VVD, of SGP moet ik nog meemaken dat een fractielid 100 handen gaat schudden voorafgaand aan de vergadering.
Terug naar mijn mede-publiek. Opvallend dat op de paar Rotterdammers na (bijna) de gehele zaal gekleed is in 2-delig pak, zaken- colbert of minstens nette casual kleding. Geen bomberjacks , geen Nikes, geen lange haren, geen schreeuwers.
Nette studenten van rond de 20 ( naar later op de avond blijkt bestuurskunde, politicologie, criminologie) keurig in pak. Middenstanders en zakenlieden die, schat ik in, de hele dag hard hebben gewerkt voor hun centjes en niet, zoals de demonstranten buiten, werkeloos de dag verslijten en om 17.00 uur al in Waddinxveen present waren met megafoon en spandoek. Zo rondkijkend zag ik dus uiterlijk geen verschil met de bezoekers van de CDA en VVD bijeenkomsten die ik ooit bezocht. Doorsnee dus van de nette autochtone burgerbevolking van 18 tot 80.


We kregen een warm welkom door Geert de Grote die ons allen "helden" noemde omdat wij ons binnen in het burgelijke zaaltje bij hem durfden te vertonen en het boegeroep van de anti-facisten hadden doorstaan. Uitbater "Rita" van het zaaltje was volgens Geert de grootste held en kreeg spontaan 3 zoenen en een bosje bloemen.
Zo... the Great Geertshow was going on. Op de achterste rij glimlachte ik in mezelf en had het vermoeden dat dit een avondje populair theater werd. Weinig inhoud veel vertier dat is wat ons wachtte.

In zijn korte speach vol bekende statements verkondigde Geert ons dat de PVV de grootste partij zou worden en dat hij ooit eens onze MP zal worden, vast en zeker! ( waar ken ik die uitspraak ook alweer van ?) Na deze speach konden we vragen aan hem stellen. Thuis had ik twee vragen in mijn hoofd die ik na zijn speach des te spoediger aan hem wilde stellen en dit dan ook maar deed.
Twee vragen waarvan ik hem vroeg of hij ze wellicht in één antwoord kon beantwoorden. Namelijk waarin ik kan bemerken dat zijn partij voor behoud is van de Joods-Christelijk-humanistische traditie van ons land; en dan moch hij in zijn antwoord het humanistische aspect wel even vergeten. En mijn tweede vraag was door wie of wat hij en zijn fractieleden zich lieten inspireren in hun maatschappijvisie en politiek bedrijven. Hij mocht tot 3000 jaar terug gaan van mij.

En toen kwam het ( deels door mij verwachte) maar desalniettemin zeer teleurstellende antwoord van Wilders.
We konden dat volgens Wilders terug zien in de tolerante houding die de PVV heeft en voorstaat richting alle godsdiensten ( CF: volgens Wilders is de Islam geen godsdienst maar ideologie) en gelovigen. Ons land vond zijn oorsprong in deze tradities en daarbij was die tolerantie toch wel het hoogst behaalde goed ........ Ultieme vrijheid voor iedereen.
Dit klonk me meer als een libertijnse ongebondenheid dan als een joods-christelijke traditie, hoe tolerant de christenen ook zijn geweest de afgelopen 200 jaar.
Als dit het enige is wat Geert en zijn fractieleden hebben opgevangen van de joods-christelijk traditie dan is het bitter en bitterweinig.
De PVV is dus niet voor de joods-christelijk-humanistische traditie ( zie paragraaf IV)omdat zij die hoog acht op basis van hun inspiratiebronnen of uitgangspunten maar omdat men een islamitische traditie hier niet wil hebben. Dat laatste zie ik natuurlijk ook niet zitten, maar het is niet duidelijk vanuit welke waardering de PVV deze joods- christelijk-humanistische traditie dominant wil laten zijn.

Tja en dan mijn tweede vraag. Helaas.. Die heb ik niet beantwoord gekregen. Ik laat het maar in het midden of dat bewust of onbewust misging. Al had Geert er wel op geantwoord had hij niet veel verder gekomen dan ... nu ja vul dat maar zelf in ...maar ik heb de neiging om zelf te zeggen: " de Donald Duck van rond 1950".

Het bleef de enige onbeantwoorde vraag van deze avond. Nu kan dat natuurlijk ook in mij hebben gezeten, ik ontvang graag tips om het de volgende keer zo te doen dat ik meer respons krijg.

Waar is het conservatief gestoelde VVD- vleugje van Geert gebleven? Het is verzopen in de vloed van populisme , en de drang naar media-aandacht.

Na deze vragenronde kwam deel 2 van de Grote Geertshow.
Omdat de voltallige fractie aanwezig was ging Geert elke fractielid om de beurt bij zich roepen welke op zijn of Fleur's beurt aan de hand van enkele opmerkingen van Geert een korte "elevatorpitch" hield. Geert schroomde niet om zo'n elevatorpitch af te sluiten met een compliment uitgedrukt in superlatieven als "Fantatisch Hero", Heel Goed gezegd Raymond" , Top! Fleur Fantastisch ! en verzin nog maar een paar van die complimentjes.
Geert maakte zijn eigen show. En ik moet zeggen veel ideeen waren redelijk conservatief ( in de ogen van linkse medelanders) maar missen wel hun basis , overdenking, uitwerking, aansporing en realiteit.
Ik bespaar u de inhoud want die kunt u ruimschoots vinden op de site
www.pvv.nl

Enkele opmerkingen/vragen van diverse fractieleden waar ik me wel in kon vinden waren:

* PVV is bezig met wetsvoorstel voor minimumstraffen
* Wat doet onze minister van Jeugd en Gezin (Mr. Rouvoet) nu eigenlijk. Hij heeft 6 miljard tot zijn beschikking voor centra's voor jeugd en gezin maar de wachtlijsten worden alleen maar groter de laatste 2 jaar.
* Managers uit de zorg weg , is het failissement van de zorg.
* Voor vrijheid van onderwijs maar tégen Islamitisch onderwijs
* Politie moet gezag op straat terug krijgen
* geen geld naar ontwikkelingslanden
* belastingen verlagen ( in de 2 eerste schijven) zodat de koopkracht wordt versterkt

Weinig vernieuwends natuurlijk. Wat ik graag vanavond had gehoord was niet alleen wat het kabinet Balkenende en Bos fout doet maar ook wat wij , als verwende geseculariseerde en consumerende burgers fout doen. Het belang van Civil Society en dergelijke, kortom datgeen wat u en ik kunnen doen om de maatschappij aangenamer en leefbaarder te maken.
De PVV zal moeten uitdragen dat er bij een kleine overheid ( die ze voorstaat) een zware verantwoording op de schouders van de burger rust.
Maar dat is echt TE oudbollig en TE on-populair om breed te verkondigen tijdens zo'n theatershow. De zaal moet wel wat te klappen hebben natuurlijk........

Na deze elevatorpitch waarin o.a. Hero Brinkman nogmaals breedvoerig zijn antilliaanse ervaringen kon etaleren, Sietse Fritsma het sociale gezicht van de PVV bleek te zijn en Fleur werd bevraagd hoe het beviel tussen die 8 mannen was het pauze.
Tijd om op adem te komen... of toch niet. Dit werd voor sommigen het ultieme moment om met Grote Geert op de foto te gaan; omarmd of met aanbiddende glimlach . Voor het plakboek thuis.... 16-02-09 Waddinxveen "Geert en IK"

Als dit geen show meer is, was ik geen publiek.

Gelukkig tijdens de pauze heb ik nog enkele leuke gesprekken kunnen voeren met mensen van diverse pluimage. Je wordt er nooit dommer van denk ik dan maar. De details zal ik u besparen.

Na de pauze kwam deel 3 van de show. Wederom was Grote Geert zelf de debatleider. Met de microfoon in de hand wandelde hij omringd door bodygards door de zaal en een ieder die behoefte had kon zijn of haar vraag stellen aan een van de fractieleden of Geert zelf. Weinig vernieuwends was ook daarin te horen.
De PVV sluit het liefst ook geen compromissen met welke partij dan ook. Want dan moeten ze consessies doen volgens Geert. " Als wij het niet zeggen zegt niemand het dus"... dit soort retoriek kwam regelmatig terug.
En als u zich afvraagd waarom u geen lid van de PVV kan worden is het antwoord "dat de deur dan openstaat voor leden met rolexen en dure auto's (kent u hem nog?) en die zitten er voor zichzelf en niet voor U. Wij zitten er nl. wel voor U, de hardwerkende burger ! "De handjes gingen in Waddinxveen weer op elkaar voor deze leus.

De touwtjes heeft Geert dus graag zelf in handen. Ook vanavond was de hele show geregiseerd én gespeeld door Grote Geert en de fractieleden waren zijn trouwste en hardstwerkende soldaten.
Dat heeftie dan toch maar voor elkaar.......

MP worden heeftie (nog) niet voor elkaar.

nu terug naar de realiteit beste burger.

Tolle Lege ( en begin met de Bijbel en de klassieke filosofen) zou ik Geert en de zijnen willen zeggen

3 opmerkingen:

Cindy zei

Bedankt voor dit verslag! Ik waag mij maar niet aan het bezoeken van dit soort shows, ik zou waarschijnlijk ook binnen 5 minuten verwijderd worden. Wat goed dat je het bij die twee vragen hebt kunnen laten. Zelfbeheersing, neem ik aan?

Nogmaals dank voor het verslag.
Cindy.

Anoniem zei

Ik heb niets tegen een vereenvoudigde weergave van standpunten (populisme), maar als je bij Wilders gaat krabben aan het vliesje vindt je een grote culturele, religieuze en intellectuele leegte: de man is een ontwortelde nobody. Ik heb daar al eens naar gerefereerd in een log: http://kareldegrote.wordpress.com/2009/01/21/wilders-wordt-vervolgd/

administrator zei

Je zette mij als lezer wel even op het verkeerde been. Je begon namelijk vrij vriendelijk om daarna van toon te veranderen. Mooi stuk.
Gr. Erik

Volgers