2 februari 2009

Conservatisme voor breed publiek.

In deze tijden van verandering lijkt het wel of conservatisme een hype aan het worden is. Of komen de conservatievelingen (?) uit hun grotten en spelonken tevoorschijn en waren ze er al lang? Wie het weet mag het me zeggen. Maar als je een tijdje rond surft op het world wide web en van blogger naar blogger hipt kom je er aardig wat tegen. Interessante initiatieven als conservatismeweb en dagelijksestandaard.nl zijn of worden mooie verzamelingen van overdenkingen en opinies.
Ook al zie ik regelmatig dezelfde namen terugkomen, men schaamt zich niet (meer) om zich conservatief te noemen. Nu kan je niet elke conservatief, of hij/zij die zich zo noemt met de andere conservatief vergelijken. Naast paleo en neo conservatieven schijnen er ook linkse en rechtse conservatieven te zijn. Katholieke conservatieven, christelijke conservatieven, gereformeerde conservatieven. En ook linkse liberale wolven in conservatieve schaapsklederen blijken te bestaan.
Tja, en in wel vakje plaats zit jezelf dan is natuurlijk de grote vraag.
Al ben ik maar een simpel burger, christelijk én conservatief wil ik me wel noemen. dus niet alleen christelijk, want een christen is niet per definitie conservatief en een conservatief niet per definitie christen. Toch zou ik zonder mijn christelijke opvoeding, overtuiging en geloof geen conservatief kunnen zijn.


Maar goed waar ik vandaag, op deze 2e februari van het jaar onzes Heeren 2009 naar toe wil is het volgende:

Wat ik echter mis tot op heden zijn de avonden waarop een breed conservatief publiek elkaar ontmoette. Zoals de Burke-avonden enkele jaren geleden. Lezingen, essay-of boekpresentaties en dergelijke. Van rechts- intellectueel tot simpele conservatieve burger en van ambtenaar tot burgers en buitenlui. Van VVD tot SGP; zoeken en herkennen wat ons samenbindt ..of soms ook juist niet..
Is het (evt. in samenspraak met de bestaande web-initiatieven) niet mogenlijk om deze avonden te gaan organiseren 1x per half jaar of kwartaal? Mijns inziens is er behoefte en belangstelling tot conservative meetings in het land. Tevens vind ik het zelf ook belangrijk om meer naar buiten te treden met het conservatieve gedachtengoed. Er zijn meer conservatieve denkers en doeners dan diegenen die je nu op het web kan ontdekken/ontmoeten en die moeten niet vergeten worden.

Graag hoor ik wat jullie ideeen hier over zijn en of we dit niet eens met elkaar kunnen bespreken. Er moet straks niet langs elkaar heen gewerkt worden én de initiatieven en ideeen van de laatste maanden zijn het waard om breder uitgedragen te worden d.m.v bijeenkomsten.

2 opmerkingen:

Von_Dutch zei

Uitstkende ontwikkelingen. Ik ga het op de voet volgen! Ben erg voor een conservatief (en het liefst ook nog Christelijk) geluid.

chrz, Luuk

Anoniem zei

Dat lijkt mij een goed idee. Hier sta ik zeker voor open. Overigens ben ik niet zo te spreken over de Dagelijkse Standaard waar de meeste berichten gaan over de liberale economische theorie en Amerika.

Volgers