3 juli 2009

Beste Mohammed,

Sinds vorige week is Gouwenaar Mohammed Mohandis voorzitter van de Jonge Socialisten. Nadat onlangs de Gouwenaar Jacques Rozendaal de voorzittershamer van de SGP Jongeren in handen kreeg zitten er nu dus twee enthousiaste Goudse Jongeren aan het roer van twee Politieke Jongerenorganisaties. Door alle maatschappelijke en politieke onrust in onze stad is Gouda niet alleen een broedkamer van Marokkaanse tuig maar ook een broedkamer voor politiek talent. En de Goudse broedstoof van talentvolle politieke jongeren brengt nakomelingen voor ter rechter- en ter linkerzijde van het politieke spectrum.
Het moge duidelijk zijn dat de voorbeeld-marokkaan Mohammed niet bepaald aan de rechterzijde zit. Dus aan welke kant Jacques zit is ook een inkoppertje.
We zullen van beiden absoluut meer gaan horen na de vakantie.


Jacques uiterst rechts aan tafel en Mohammed uiterst links


Omdat ik Mohammed sinds de moord op Theo van Gogh ken, ontmoet en volg stuur ik hem onderstaande brief.


Beste Mohammed,

Allereerst van harte gefeliciteerd met je nieuwe job bij de Jonge Socialisten.
Jij, de talentvolle, socialistische, Goudse voorbeeld marokkaan kan voor de PVDA natuurlijk niet op een mooiere plaats terechtkomen op deze leeftijd.
Na de eerste Marokkaanse burgemeester in NL, ben jij de eerste Marokkaanse voorzitter van een politieke jongerenorganisatie. Je vindt het vast niet erg dat ik een paar keer je Marokkaanse afkomst benadruk, want je vertrouwde me onlangs na afloop van een debatavondje in de Goudse Pauluskerk toe dat je nog steeds in het bezit bent van je Marokkaanse paspoort, maar daar alleen niets mee doet.
Je spraak verraad je niet meer, je naam nog wel en daar mag je trots op zijn.
Vanmorgen hoorde ik je nog op radio 1 bij de EO zeggen dat de PVV problemen aan het marokkaniseren is. Ja, debatteren kan je wel.
Gekscherend heb ik je wel eens gezegd dat als alle Goudse Marokkanen waren zoals jij Gouda er anders uit zag.
Dat je talentvol ben is net zo zeker als het feit dat wij het vaak met elkaar oneens zijn. Niettemin voeren we het debat altijd open en respectvol. Jij noemt veel problemen een klassenprobleem, ik een multicultureel probleem. afijn... we weten hoe verschillend we denken.

Het eerste contact wat wij hadden zal ik mijn leven niet vergeten. Kort na de moord op Theo van Gogh, en toen het land daarm verhit was, belde jij me op. Of wij als actieve jongeren van die Goudse orthodox-christelijke partij mee wilden doen aan een debat in jongerencentrum Alouan. Politieke jongerenorganisaties van de diverse partijen zouden debatteren over de situatie in Nederland "na de moord".
Van de JS tot Nieuw Rechts zou aanwezig zijn en daar hoorde ook de SGPJ tussen.
Natuurlijk zei ik je onze medewerking toe, maar er was ook gelijk een probleem.
Wij zouden niet mee kunnen doen omdat het op zondagavond was. Aangezien de staatkundig gereformeerde jeugd dan massaal in de diverse Goudse kerken vertoefd en de zondagsrust heilig acht kon ik niet anders dan afzeggen. Echter dat was je bedoeling niet. Als we het dan zaterdagavond doen? "Dan zijn we er!", zei ik je.
"OK dan ga ik dat regelen", was je antwoord. Binnen 24 uur belde je me weer op met de mededeling dat het debat verzet was en speciaal voor ons op zaterdagavond zou plaatsvinden.


Voor het debat hebben we nog een avondje onder het genot van Marokkaanse thee en koekjes prettig kennis met elkaar gemaakt.
En om in deze brief niet verder in detail te treden, het was een fantastische avond waarop wij duidelijk onze visie konden ventileren in de aanwezigheid van vele Goudse Marokkanen. Als de discussie verhitte was jij het die rust probeerde te brengen om toch een waardig debat te kunnen voeren. Wel had ik een klein beetje de indruk dat je op dat moment ook niet goed wist wat er speelde in de kopjes van je achterban.
Enfin, we zijn bijna 5 jaar verder. Je bent PVDA raadslid geworden in Gouda en krijgt er nu een mooie nevenfunctie bij.

Je bent een vrijheidsstrijder voor de verworvenheden uit de Verlichting en Periode Paars. De multiculturaliteit, religiegelijkheid en niet minder onze uitgebreide verzorgingsstaat zijn je als sociaal-democraat zeer lief. Veel raakvlakken heb je dus niet met een Christelijk-Conservatief die tegen Islamisering van dit land met een joods-christelijke historie is.
Waar je wel sterk in bent is het veelvuldig benoemen van de afgestudeerde succes-marokkanen die volgens jou een meerderheid vormen in het land.
Daar heb je zeker een punt mee, alleen het nadeel is dat we ze(op jou en Aboutaleb na) zo weinig zien en horen in het publieke debat en de kiezer dus het tegendeel geloofd.
De woorden "keihard aanpakken" zijn ook niet helemaal van jou, je ziet meer heil in wijkconsulenten, gezinscoaches en ander hulpverleners die de Marokkaanse moeders moet uitleggen hoe ze kinderen op moeten voeden.
Natuurlijk kan je het uitstekend vinden met onze burgervader Wim Cornelis die menig subsidiepotje in Den Haag kan reserveren voor al die Marokkaanse gezinnen.

Maar goed….. deze brief is niet om een open debat te gaan voeren met jou. Dat doen we wel weer een andere keer misschien.

Wat ik wel wil doen is jou, Mohammed Mohandis, de meest TOFFE Marokkaan van Gouda veel succes wensen met je nieuwe job.

Hartelijke groet en tot de volgende keer,

Wilco Boender

PS
Nog twee tips:

1. Lees eens het boek "Geografie van goed en kwaad".
(je mag het ook van mij lenen)
2. Initieer een Islam-debat met alle politieke jongerenorganisaties.
(Jacques is hier ook wel voor te vinden denk ik).

2 opmerkingen:

ruud v. zei

Prachtige brief Wilco, "this is what politics is all about".
Het niet met elkander eens zijn maar elkaar wel in zijn waarde laten.
Mijns inziens geeft juist dat de meest interessante debatten i.p.v. de houding.." we worden het toch niet eens dus we hoeven er niet over te praten".

Ik lees je blog regelmatig met veel belangstelling, ook al beschouw ik mezelf als een agnost en kan me niet altijd herkennen in de christelijke draagvlakken waarop de SGP zich berust.

Maar juist dat maakt het interessant, want al ben ik het niet altijd met je eens (en niet alleen met jouw blog maar met meerdere) het levert voor mijn ook regelmatig een andere invalshoek op waarbij ik denk " zo heb ik er nog nooit over nagedacht".
En juist dat heb je mooi verwoord in je brief aan Mohammed.

Groeten vanuit Nieuw Zeeland

. zei

Hierbij de reactie die ik afgelopen zaterdag van Mohammed ontving;Beste Wilco,

oprechte dank voor je brief op je je blog. Goed om weer terug te kijken op het moment dat we elkaar ontmoeten. Ik ga niet in op onze mogelijke meningsverschillen, die zijn er alleen is het goed om af en toe te kijken wat we overeenkomen. Debatteren doen we zeker een keer, ik neem je tips mee. Dat islamdebat organiseren als voorzitter van de JS lijkt me lastig gewoon als raadslid.

Hoop je nog vaak tegen te komen in het Goudse.

Groet,

Mohammed

Volgers