22 augustus 2009

Van Agt, antisemiet?!

Onder andere Professor David Pinto en de Duitse publicist Henryk Broder hebben oud-premier Dries van Agt een antisemiet genoemd.
Vechten tegen de aantijgingen dat hij een antisemiet zou zijn ziet Dries van Agt als onbegonnen werk.
Dat lijkt me inderdaad het geval als ik vandaag het 3 pagina's tellend interview met Van Agt lees in NRC Weekblad. In het interview schreeuwt Van Agt het weer eens letterlijk uit dat Israël dé hoofdschuldige is in al het onheil van de complexe situatie in het Middenoosten.
Al kan ik in de vorig jaar verschenen biografie van Van Agt ( Van Agt; Tour de Force) nog wel van romantische trekjes van de oud-premier genieten; in dit interview bespeur ik weinig tot geen romantiek. Of het moet zijn gezwijmel zijn over de bezoeken die hij nog aan India, Iran en de pinguïns wil gaan brengen.....

Zijn tot rust gebiedend meisje heeft weinig invloed op de 78-jarige heer die zich graag een activist voor de Palestijnse zaak noemt. Want ja, die palestijnen zijn volgens van Agt heel zielig. Want ze hebben geen tanks, geen vliegtuigen en geen artillerie. Tja.. en dan is het toch logisch dat ze bij gebrek aan dit materieel zelfmoordterroristen inzetten?
Israel hoeft zich volgens van Agt niet bedreigd te voelen door raketten van Hezbollah. Hooguit een beetje door Iran, maar ach dat is toch geen rechtvaardiging om vanaf 1947 de Palestijnen te onderdrukken en te bestoken?

Tot zover wat opmerkingen van Van Agt over de Joods-Palestijnse zaak.
Het interview straalt verder frustratie uit naar zijn eigen partij, het CDA.
Met Jan Peter Balkenende heeft hij nog nooit over de zaak gesproken (ze spreken elkaar ook bijna nooit) en Maxime Verhagen voert een kruistocht die hij niet begrijpt. Hij verwijt Verhagen emotie, iets wat echter in het hele artikel van de emotionele Van Agt zelf valt te wijten. De reden dat hij toch nog CDA-er is is niet anders dan dat hij veel aan die partij heeft te danken gehad en dat als hij de partij verlaat hij zijn politieke invloed kwijtraakt.
Hij blijft dus het CDA trouw, ondanks dat hij is gemarginaliseerd volgens eigen zeggen.
Hij zegt in Den Haag geen invloed meer te hebben maar wel bij de leden in het land..
Dat laatste valt echter sterk te betwijfelen gezien zijn palestina-avondjes bij Groen Links en niet bij zijn eigen kiesverenigingen(leden.
Als ik het CDA was zag ik hem liever vandaag nog vertrekken dan morgen.

Hij staat echter niet geheel alleen in zijn "hart hebben voor de Palestijnse zaak". De oud-ministers Frans Andriessen, Laurens Jan Brinkhorst, Hans van den Broek, Hans van Mierlo en Klaas de Vries betuigden hun steun aan Van Agts missie. Lees daarvoor dit artikel in de Volkskrant

Zijn frustratie om het ontbreken van zijn diplomatieke paspoort is geweldig om te lezen. Greta geeft hem schijnbaar niet genoeg bescherming. Nee,laat hem maar zonder diplomatieke bescherming naar Israëli reizen wat mij betreft.

De onrustige Van Agt, die in het laatste decennium een vreemde ontwikkeling in zijn denken heeft beleefd, die naar eigen zeggen door Den Haag als een lone wolf wordt beschouwd welke misschien neigt naar dementie, zal tot zijn dood de wereld proberen te overtuigen van "an evil program" van de staat Israël.

Jammer dat Van Agt op 78-jarige leeftijd zijn expressieve enthousiasme en enorme drive de laatste jaren van zijn onrustige leven nog geeft aan een zaak die meerdere kanten heeft dan de kant die hij nu benadrukt en propagandeert.

Woensdagavond was bij Knevel & Van den Brink weer eens te zien wat de opstelling van een Nederlandse AEL-palestijnen-vriend is naar de immer netjes blijvende Ronny Naftaniel van het CIDI.

Van Agt: Bid om de vrede voor Jeruzalem!
En zoek andere vrienden en andere oud-collega's

PS Zonder verder commentaar hier een zeer lezenswaardig artikel van Harry Kney-Tal (Israëlisch ambassadeur in Nederland) uit het ND van 21 augustus.
Hij schreef dit artikel in reactie op het artikel van Jaap Hamburger, voorzitter van 'Een ander Joods geluid', die stelt dat Israël de Palestijnen op kousenvoeten verdrijft.




.

Geen opmerkingen:

Volgers