30 oktober 2009

Dialoog moslim- en refoschool in Rotterdam

Bron: Nederlands Dagblad

ROTTERDAM - De reformatorische en islamitische scholengemeenschappen in Rotterdam gaan de dialoog aan om te ontdekken wat zij als minderheden in de samenleving voor elkaar kunnen betekenen.

Het eerste overleg tussen de Ibn Ghaldoen en het reformatorische Wartburg College, woensdag over een week, mondt mogelijk uit in een uitwisselingsprogramma tussen beide scholen: islamitische scholieren vertellen op de reformatorische school over hun geloof en cultuur, en leerlingen van de reformatorisch school gaan naar de Ibn Ghaldoen.

Dat is volgens Wim Büdgen, voorzitter van de centrale directie van het Wartburg College, een betere manier om integratie te bevorderen dan de methode die de SP in de Tweede Kamer voorstaat. Die wil het bijzonder onderwijs een acceptatieplicht opleggen, zodat christelijke en islamitische scholen gedwongen worden leerlingen van alle levensovertuigingen op te nemen.

Op 10 november vindt een eerste oriënterend gesprek plaats, laat Büdgen weten. ,,We kijken wat ons bindt, maar zullen ook zeker de verschillen benoemen. Dat mag een zekere scherpte hebben. We moeten daar eerlijk over zijn.'' De centraal directeur erkent dat een dergelijke toenadering gevoelig kan liggen bij de achterban. ,Maar onze ouders zien ook wel degelijk de noodzaak van intergratie.''

Ibn Ghaldoen was in het jaar 2000 de eerste islamitische school voor voortgezet onderwijs in Nederland. De school kwam in de opstartfase negatief in het nieuws, omdat de onderwijsinspectie zich aanvankelijk ernstig zorgen maakte over de kwaliteit van het onderwijs. De contacten met het Wartburg College zijn ontstaan doordat de scholen elkaar over en weer visiteren (bezoeken om de kwaliteit te beoordelen). ,,Bij punten waarop we door de Inspectie voor het Onderwijs zwak beoordeeld worden, kijken we hoe we dat kunnen verbeteren'', legt Büdgen uit.
____________________________________________________
Comment CF:

TIP voor Büdgen : Stuur uw nieuwe docent dr.B.J. Spruyt mee. Die kan voor de scherpte in de dialoog zorgen.

Zelf weet ik nog niet wat ik van dit initiatief moet denken....
Vraag me af wat de scholen kan binden...
Zou bijna denken dat Gert Jan Segers (WI CU) langs is geweest....

2 opmerkingen:

Rutger zei

Jij weet heel goed wat jij van dit voorstel moet denken, Wilco. Jij weet heel goed dat de gereformeerde kindertjes niet op een islamitische school moeten kijken, maar dat mohammedaanse kindertjes vertelt moet worden over de vaderlandse geschiedenis, over de koene weerstand tegen de paapse tirannie, over de bloei van beschaving in de Gouden Eeuw! Eenrichtingsverkeer, dat moet er komen!

. zei

dank u, dank u, voor deze bijdrage en welkome aanvulling.
alhoewel ik niet een eenrichtingsverkeerdrijver zal zijn.
Ik wil debat zien over de (zeer grote) verschillen. De bronnen van onze beschaving, cultuur en religie.
Overeenkomsten zijn er wat mij betreft NIET.
Men gaat zich in de gevarenzone begeven van het gelijkheidsdenken van religies. (wij geloven, jullie ook; wij hebben ethische kernwarden en normen, jullie ook etc.)

Volgers